CHP’li Tezcan’dan ‘128 milyar dolar nerede?’ afişlerinin kaldırılmasına tepki

CHP’li Bülent Tezcan, CHP’nin “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin kaldırılmasına tepki göstererek, “Savcının işi ortada bir soygun varsa onu araştırmaktır. Savcının işi buna dikkat çekenleri, hesabını soranları takip etmek değildir” dedi.

CHP'li Tezcan'dan '128 milyar dolar nerede?' afişlerinin kaldırılmasına tepki

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan, Aydın’da “128 milyar dolar nerede?” afişlerinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Tezcan, “Savcılara soruyorum: Bu işin cumhurbaşkanı ile ilişkisini nasıl anladınız? 128 milyar doların kaybolmasında, cumhurbaşkanına dönük bir şey olduğunu nasıl fark ettiniz?” ifadelerini kullandı.

CHP’li Bülent Tezcan, AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın “Merkez Bankası bilançosundan da anlamadıkları için bilançoda bir varlığın azalması halinde yerine başka bir varlık girdiğinden de haberleri yok; buharlaşmadan bahsediyorlar. Sanki Merkez Bankası rezervlerinin karşılıksız olarak birilerine verildiği algısı yaratmaya çalışıyorlar” açıklamasına 13 maddede yanıt verdi.

“ÖDEMELER DENGESİ BİLANÇOSU ÖĞRENMEYE ÇAĞIRIYORUM”

“128 milyar nerede?” sorusuna AKP’liler tarafından her gün başka ve çelişkili hikayelerle yanıt verildiğine dikkati çeken Bülent Tezcan, “Sayın Savaş, çok anladığı bilanço ile Merkez Bankası’nın döviz alım-satımına ilişkin rakamlara bakar ve ortada nasıl satıldığı belli olmayan 128 milyar dolarlık bir rezervin olduğunu görürdü. Sayın Savaş, 128 milyar doların 41 milyar dolarının 2020 yılında 36,7 milyar dolar olan cari işlemler açığının finansmanına gittiğini ileri sürmektedir. Bir yerde de bunu 45 milyar olduğunu söylemektedir. Sayın Savaş’ı biraz ödemeler dengesi bilançosu öğrenmeye çağırıyorum. Merkez Bankası’nın kendi açıklamasına göre 2020 yılında ödemeler dengesi finansmanı kapsamında döviz rezervinde yaşanan azalma 31,9 milyar dolar. Cari fazla verilen 2019 yılında ise bu nedenle rezervde azalma yok aksine 6,3 milyar dolar artış gözüküyor. Buna göre 2019 ve 2020 yıllarında Merkez Bankası’nın rezervinden finanse edilen açık miktarı 25,5 milyar dolarda kalıyor. 128 milyar doların bir kısmını vatandaşın alıp döviz mevduatı yaptığını, bir kısmını reel sektörün satın alıp döviz açığını, dış borcunu azalttığını ileri sürüyor. Biz de tam bunu soruyoruz, Merkez Bankası dövizi hangi yollardan sattı? İhale mi yaptı? Döviz kuru fazla yükselmesin diye piyasaya doğrudan müdahalede mi bulundu” dedi.