SOL Parti: ÇAYKUR bir avuç açgözlünün değil, çay üreticisinin çıkarlarını korumak zorundadır

SOL Parti Rize İl Örgütü üyeleri, ÇAYKUR’un sezonun başında dekar başına alınan çayı 17 kilograma düşürmesine tepki gösterdi. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan SOL Partililer “Üreticinin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede yeni fabrikalar açılmalı, kota ve kontenjan üreticinin sırtında yük olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

SOL Parti: ÇAYKUR bir avuç açgözlünün değil, çay üreticisinin çıkarlarını korumak zorundadır

Çay sezonunun başlamasının üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen ÇAYKUR, çay alımlarında kontenjan uygulamaya başladı. ÇAYKUR’un uygulamasına tepkiler sürüyor. SOL Parti Rize İl Örgütü üyeleri Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

“Çay hasat sezonu her yıl olduğu gibi bu yıl da sorunlarla başladı. Buna yönelik adım atılmadıkça sorunlar her yıl daha da artıyor. Çay yöremizin temel geçim kaynağıdır ve çözüm için derhal çalışmalara başlanmadıkça, çayın ve üreticilerimizin sorunları içinden çıkılamaz hale gelecektir” denilen açıklamada “Kota ve kontenjan uygulaması üreticiyi mağdur etmektedir. Şu anda 15 kg/dekar olarak uygulanan kontenjan üreticinin ihtiyacını karşılamamakta, üretici çayını ÇAYKUR’a satamamaktadır. Kontenjan uygulamasının sonucu olarak açığa çıkan tepkilerin üzerine dün bir açıklama yayınlayan ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ‘mevcut kapasite ile’ nasıl daha fazla çay alınabileceğinin hesabının yapıldığını ifade etmektedir” ifadelerine yer verildi.

ÇAYKUR’un mevcut kapasitesinin üreticinin ihtiyacını karşılamaktan uzakta olduğu vurgulanan açıklamada, “ÇAYKUR, hem bölgemizde istihdam sağlamak hem de üreticinin ihtiyacını karşılayabilmek adına derhal fabrika yatırımı yapmalıdır. İkizdere ve Çamlıhemşin’de yapılması planlanan fabrika projelerinin akıbeti ne olmuştur? İkizdere’nin taş ocağına değil çay fabrikasına ihtiyacı vardır” denildi.